HTML

Hogy miről szól ez a blog?

Ezt ti döntitek el. A lényeg, hogy egymás segítségével eljussunk a teljes gyógyuláshoz.

Szavazás

Reklám

Utolsó kommentek

  • Panti7: Sziasztok! Én is porallergiával küszködök , most fedeztem fel egy módszert a pormentesítésre,ami ... (2011.10.26. 16:36) Üdvözlet Allergiások!
  • Jánoska12: Sziasztok! Régebben nekem is durva ekcémám volt. Ahogy KL írta én is kinőttem , bár néha napján m... (2011.01.03. 08:25) Védekezés az ekcéma ellen
  • peter_hajos: És még is mi az a módszer? :) (2010.08.22. 10:38) Üdvözlet Allergiások!
  • gyogyult: éveken át egyre erősebb gyógyszert szedtem, és az immunrendszerem egyre lejjebb romlott. Találtam ... (2010.08.09. 18:46) Üdvözlet Allergiások!
  • gyogyult: én 1996-tól voltam allergiás nagyon sok féle pollenre. Üzenem minden allergiásnak, hogy meg lehet ... (2010.08.09. 18:44) Üdvözlet Allergiások!
  • Utolsó 20

Fémallergia

2007.10.16. 17:40 KL

Tünetek
A fémallergia leggyakoribb megjelenési formája a bőrirritáció. Az érintett felület viszket, kivörösödik, megduzzad esetleg kiszárad, és hámlani kezd. Ha hosszabb ideig érintkezik bőrünk az allergén reakciót kiváltó fémmel (fülbevaló, nyaklánc, karkötő, óraszíj …), akár megvastagodhat és be is repedezhet.

A fémporok, - oldatok belégzése légúti gyulladással járhat. Megjelenhet nátha, garatgyulladás, illetve kritikus esetben, asztma formájában is. Nyálkahártya-elváltozást okozhat érzékeny egyén esetében a szükséges fogpótlás, fogtömés is. Ritkább, az egész testfelületre kiterjedő bizonytalan tünet-együttes (hasmenés, hányinger, szédülés, gyengeség), amely független a fémekkel való érintkezés formájától.

Allergiát okozó fémek
Felmérések szerint az európai népesség több mint 10%-a szenved nikkel-allergiától, s ez leginkább a hölgyeket érinti. Egyéb allergiát okozhatnak többek közt: a kobalt, a réz, a króm, a palládium, a platina, a higany, az arany.

Nikkel
Fontos alkotóelem a festékgyártásnál, kerámiákban, katalizátorokban, ékszerekben, fémpénzekben, piercingekben illetve egyes foglalkozások (nikkel bányászat, - feldolgozás) kapcsán gyakoribb a fémmel való érintkezés.

Az étellel elfogyasztott nikkel az arra érzékeny embereknél felerősíti a bőr allergiás elváltozásait: kipirosodás, ekcéma megjelenése, implantátumoknál helyi gyulladások és kötőhártya-gyulladás kialakulása.

Kobalt
A bányászat, a fémipar, a gumiipar, a cementgyártás, a festékgyártás, a bútoripar, az edénygyártás, a gyémántcsiszolás – mind a fémmel való gyakori érintkezést támogatja meg. Tartós érintkezés légúti megbetegedést, bőrirritációt eredményezhet.

Króm
A króm előfordulási helyei: galvanizáció, marás, fotográfia, litográfia, cement, rozsdamentes acél, TV képcső-gyártás. Az allergiás tünetek hosszan megmaradnak, és könnyen kiújulnak króm tartalmú textíliák, festékek, kikészített bőrök érintésekor.

Higany
A higany minden formájában mérgező az emberi szervezet számára. A szervetlen forma leggyakoribb felhasználási helye a fogászatban az amalgámtöméseknél, és sokszor tartósítószerként.

Berillium
Az elektronikai iparban, repülőgyártásban, kerámia-iparban, fluoreszkáló lámpa-gyártásnál, fémiparban találkozhatunk vele. Vízben oldható formáival való érintkezés nagy koncentrációban heveny bőr-, orrnyálkahártya-, garat, légcső- és hörgőgyulladást okozhat. Súlyosabb esetben tüdőelváltozásokkal is számolhatunk.

Réz
Széles körben az elektromos vezetékeknél, gáz- és vízcsöveknél, pénzérméknél, galvanizálásnál, valamint réz tartalmú méhen belüli fogamzásgátló eszközöknél használják.

Platina
Leggyakrabban az autó-katalizátorok gyártásánál és újrahasznosítása során fordul elő, és emeli az asztma előfordulási gyakoriságát a munkások körében. Légúti megbetegedések mellett ismertek a bőr allergiás reakciói is.

Palládium
Katalizátorokban, elektronikában, ékszereknél, fogászati protéziseknél használják elsősorban. A palládium érzékenység igen alacsony százalékot képvisel a fémallergiák között.

Irídium és indium
Gyakran használják katalizátorokba, fogászati ötvözetekben. Velük szembeni érzékenység ismert, és ritka.

Arany
Allergiás tünetek jelentkezhetnek ékszerektől, fogászati tömésektől, szemészeti implantátumoktól, galvanizáló oldatoktól, stb. Az arany-érzékenység gyakoriságát a kutatók 1-10% közé teszik, melynek oka, hogy 2-3 hétnek is el kell telnie ahhoz, hogy az érzékenység bizonyíthatóvá váljon.


Diagnosztizálás módszerei
I. A hát bőrére egyesével viszik fel az egyes fémeket, illetve vegyületeiket tartalmazó tesztkészítményeket, melyet egy speciális ragtapasz segítségével "rögzítenek". Az allergén felvitelének helyén kialakuló bőrelváltozásból és annak mértékéből olvassák le az eredményt.
II. A specifikus T limfocita „bevetésével”, mely elraktározza magában a fém "tulajdonságait", majd a fémmel való második találkozáskor ezek alapján felismeri azt, és aktiválódik. Egy üvegcsészében a vizsgált személy vérét összehozzák a kérdéses fémmel, és az érzékenység megléte esetén a vérben található specifikus T limfociták aktiválódnak. Ebben az esetben az aktiválódás minőségét-mértékét mérik.


Hatásos védelem a fémallergiával szemben
Egy életre szól a fémallergia, ha már egyszer kialakult. Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan módszer, amellyel megszüntethető lenne. Leghatásosabb védelem az elkerülés, mely sokszor az ékszerek mellőzését, a fogászati tömések, implantátumok kicserélését jelenti.

Forrás: www.mixmagazin.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr13198282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása