HTML

Hogy miről szól ez a blog?

Ezt ti döntitek el. A lényeg, hogy egymás segítségével eljussunk a teljes gyógyuláshoz.

Szavazás

Reklám

Utolsó kommentek

 • Panti7: Sziasztok! Én is porallergiával küszködök , most fedeztem fel egy módszert a pormentesítésre,ami ... (2011.10.26. 16:36) Üdvözlet Allergiások!
 • Jánoska12: Sziasztok! Régebben nekem is durva ekcémám volt. Ahogy KL írta én is kinőttem , bár néha napján m... (2011.01.03. 08:25) Védekezés az ekcéma ellen
 • peter_hajos: És még is mi az a módszer? :) (2010.08.22. 10:38) Üdvözlet Allergiások!
 • gyogyult: éveken át egyre erősebb gyógyszert szedtem, és az immunrendszerem egyre lejjebb romlott. Találtam ... (2010.08.09. 18:46) Üdvözlet Allergiások!
 • gyogyult: én 1996-tól voltam allergiás nagyon sok féle pollenre. Üzenem minden allergiásnak, hogy meg lehet ... (2010.08.09. 18:44) Üdvözlet Allergiások!
 • Utolsó 20

Védekezés az ekcéma ellen

2007.11.12. 08:09 KL

Az ekcéma a bőr, viszketéssel járó gyulladásos állapota. A betegség nem fertőző, rendszerint családon belül öröklődik. Az ekcéma erős viszketéssel jelentkezik, majd testszerte, különösen az arcon, karon, lábon, kéz- és lábfejen foltokban vörös, gyulladt, száraz kiütések alakulnak ki.

  A súlyos ekcémás tünetektől szenvedő egyéneknél, vagy családtagjaik közt gyakran megfigyelhető szénanáthás, asztmás betegség is.

 A tünetek sok esetben stressz, környezeti tényezők, vagy fertőzések hatására jelentkeznek. Az ekcéma főként a gyermek egy éves koráig alakul ki, s az esetek többségében a tünetek 5-6 éves korra enyhülnek, a betegek mintegy felénél pedig 12-13 éves korra meg is szűnnek.

 Az ekcémás tüneteket számos jelenség, akár a hideg levegő is előidézheti. A University of Oslo kutatói azonban megfigyelték, hogy a melegebb éghajlaton élő ekcémás gyermekek állapotára a helyi klíma jótékony hatást gyakorol. Kísérletük során a meleg éghajlaton tartózkodó gyermekek jóval több fejlődést mutattak az ekcémás tünetek terén, mint a hidegebb időjárási körülmények közt tartózkodó társaik.

 Egyesült Államok beli kutatók vizsgálatai szerint minél magasabb volt a gyermek otthonában mért endotoxin mértéke, annál kisebb volt a 3 éves korig jelentkező ekcéma, vagy nehéz légzés, zihálás valószínűsége. Az endotoxinok bizonyos baktériumok sejtfalából származnak és sok betegség kialakulásában játszanak szerepet. A magas endotoxin szint a lakásokban található szőnyegek, penészgomba, nedvesedés miatt alakulhatott ki.

 Az anyatej a csecsemő legtökéletesebb tápláléka. Az anyatej prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező, oldható rostokat tartalmaz, ezáltal elôsegíti az egészséges bélflóra kialakulását és támogatja a csecsemő természetes védekezőképességét.

 Tápszerrel történő táplálás esetén a csecsemők étkezését prebiotikumokkal kiegészítve olyan jótékony baktériumok növekedését segítjük elő, melyek az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlenek és megelőzhetjük az ekcéma megjelenését.

 Az Archives of Disease in Childhood oldalon közölt vizsgálatban a prebiotikummal nem táplált csecsemők közt alacsonyabb volt az ekcémás megbetegedések aránya, illetve a  székletminták alapján, a prebiotikummal táplált csoport több tagjánál volt észrevehetően magasabb a jótékony baktériumok száma.

4 komment

Bor, vagy rovarallergia?

2007.10.19. 21:10 KL

Napi kis mennyiségű vörösbor fogyasztásával segíthetjük szívünk egészségnek megőrzését. Törekvéseinket azonban a nedű hatására jelentkező allergiás reakció gátolhatja.

  A bor fogyasztását követően fellépő allergiás tünetek a szőlőbe került rovarokból származó vegyi anyagok hatására jelentkeznek, állítják spanyol kutatóorvosok. A The New England Journal of Medicine folyóirat öt olyan személyről számol be, akiknél szőlőlé, vagy friss bor fogyasztásának hatására allergiás reakció lépett fel.

 A páciensek egyikénél az allergiás reakció legsúlyosabb, az életet is veszélyeztető formája, anafilaxiás sokk alakult ki. Egy másik betegnél asztmás tünetek jelentkeztek, míg három páciens a szájüreg és az arc területén észlelte duzzanat, bőrpír kialakulását.

 A kutatók a pácienseken elvégzett különböző allergiás tesztek alapján megállapították, hogy esetükben Hymenoptera allergia áll fenn. A Hymenoptera, vagy másnéven a hártyásszárnyúak rendjébe tartoznak például a méhek, darazsak. A belőlük származó vegyi anyagok bizonyos borban jelen lehetnek, így allergiás reakciót okozhatnak az arra érzékeny egyéneknél.

 A kutatók vizsgálataik során úgy találták, az allergiás tünetek veszélye különösen a friss szőlőlevek, vagy borok fogyasztásának hatására jelentkezik, az idősebb, régebbi készítésű termékek ritkán okoznak kellemetlen tüneteket.

 Természetesen a résztvevők alacsony száma miatt sem tekinthetjük általános érvényűnek a kapott vizsgálati eredményeket. Amennyiben bor allergiára gyanakszunk, forduljunk szakemberhez, s így pontosan meghatározhatjuk mi az, ami tüneteinket valójában kiváltja.

Szólj hozzá!

Fémallergia

2007.10.16. 17:40 KL

Tünetek
A fémallergia leggyakoribb megjelenési formája a bőrirritáció. Az érintett felület viszket, kivörösödik, megduzzad esetleg kiszárad, és hámlani kezd. Ha hosszabb ideig érintkezik bőrünk az allergén reakciót kiváltó fémmel (fülbevaló, nyaklánc, karkötő, óraszíj …), akár megvastagodhat és be is repedezhet.

A fémporok, - oldatok belégzése légúti gyulladással járhat. Megjelenhet nátha, garatgyulladás, illetve kritikus esetben, asztma formájában is. Nyálkahártya-elváltozást okozhat érzékeny egyén esetében a szükséges fogpótlás, fogtömés is. Ritkább, az egész testfelületre kiterjedő bizonytalan tünet-együttes (hasmenés, hányinger, szédülés, gyengeség), amely független a fémekkel való érintkezés formájától.

Szólj hozzá!

Kutya, macska az allergia ellenszere

2007.10.12. 17:26 KL

Az allergia erős genetikai háttérrel rendelkezik, ezért nem meglepő, hogy két allergiás szülő házasságából nagy valószínűséggel allergiás gyermek fog születni. Ily módon generációról generációra nő az allergiások aránya a népességben. A környezeti hatások azonban hasonlóan fontos szerepet játszanak az allergia kialakulásában. Több vizsgálat eredményei is azt valószínűsítik, hogy a háziállatok elősegíthetik a gyerekkorban jelentkező allergia megelőzését. Ha egy gyermek első életévét olyan háztartásban tölti, ahol legalább kettő kutya vagy macska él a családdal együtt, jelentősen csökken az allergia kialakulásának esélye.

Mások vitatják e vizsgálatok megállapításait. Szerintük az a tény, hogy azokban a háztartásokban, ahol kutyát vagy macskát tartanak, kevesebb allergiás kisgyerek él, nem jelenti feltétlenül azt, hogy a háziállatok segítettek megelőzni a betegség kialakulását. Lehet, hogy más családoknak éppen a szülők vagy a gyermek allergiája miatt nincs kutyájuk vagy macskájuk, hiszen sokan éppen a macskaszőrre allergiásak.

1 komment

Az allergia oka a városi környezet?

2007.10.12. 17:18 KL

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerzői szerint valóban lehet összefüggés a gyermekkori allergia és "túl tiszta" városi környezet között: az eredmények szerint az egyik autoimmun betegség kockázata a felére csökkent azoknál, akik egyéves koruk előtt tanyasi környezetben nevelkedtek. Más kutatások szerint az is segíthet megelőzni az allergiára és az asztmára való érzékenységet, ha otthonunkban kutyát vagy macskát tartunk, ez az elmélet azonban egyelőre nem kellően bizonyított.

A tanyasi környezetben élő gyermekeknél ritkább a Crohn-betegség
Az utóbbi évtizedekben széles körben elterjedtek a fertőtlenítő hatású tisztítószerek és az antibakteriális szappanok. Ablakainkat tökéletesen, szinte légmentesen szigeteljük, amivel energiát takarítunk meg, és egyúttal kizárunk sok, a levegőben lévő természetes anyagot: a pollenszemeket, port, állati szőröket, gombaspórákat. A fertőtlenítéssel megakadályozhatjuk a fertőzések és a betegségek terjedését, de egyúttal megakadályozzuk azt is, hogy gyermekeink immunrendszere idejekorán találkozzék a természetben előforduló, egyébként ártalmatlan anyagokkal.

Marc McMorris, a Michigan Egyetem gyermekorovsa szerint ez a "tisztaságmánia" az egyik oka az allergia gyermekek körében történő nagyfokú terjedésének: a higiénia-hipotézis szerint a kórokozómentes környezet miatt az immunrendszer nem találkozik a valós veszélyt jelentő baktériumokkal és vírusokkal, ezért olyan anyagokat (például virágpor, állatszőr, gyümölcsök, házipor) is veszélyesnek tekint, amelyek ártalmatlanok és gyakoriak a természetben. Sőt, sokszor a szervezet saját anyagait véli az immunrendszer kórokozóknak, ilyenkor alakulhatnak ki az úgynevezett autoimmun betegségek.

Mindezek legalább részben megelőzhetők lennének a kutatók szerint, ha a szülők nem zárnák el gyermekeiket teljesen a természetes anyagoktól: egy németországi vizsgálat nemrég kimutatta, hogy azoknál a gyerekeknél, akik tanyasi környezetben nőnek fel és rendszeresen érintkeznek háziállatokkal - és ezzel együtt a rajtuk élő baktériumokkal, gombákkal, atkákkal - kétszer olyan ritka a Crohn-betegség előfordulása, mint városban élő társaiknál. (A Crohn-betegség a belek idült, gyulladásos megbetegedése, amelyet az immunrendszer hibás működése vált ki).

Forrás: origo.h

1 komment

Allergia könyvek listája

2007.10.10. 20:12 KL

Az alábbi címen összegyűjtöttem egy-két allergiával kapcsolatos könyvet:
Allergiával kapcsolatos könyvek

Asztmával kapcsolatos könyvek

Receptek laktóz érzékenyeknek (tejallergiásoknak)

1 komment

A gyeremekkori horkolás oka az allergia?

2007.10.09. 09:05 KL

A gyermekkorban jelentkező horkolás hátterében allergiás megbetegedés állhat, hívja fel figyelmünket egy napjainkban végzett ausztrál vizsgálat.

  A vizsgálatban résztvevő 219, 5 éves, vagy fiatalabb korú gyermek kivétel nélkül a rhinitis allergica, vagy másnéven szénanátha tüneteitől szenvedett. Ez olyan allergiás reakció, melyet pollen, penészgomba, állatok szőre, vagy poratka válthat ki. Jellemző tünetei a tüsszögés, orrfolyás, köhögés, a szemek viszketése, könnyezése.

 Az American College of Allergy, Asthma and Immunology szervezet becslései szerint az amerikai lakosság mintegy 20 százaléka szenved a kellemetlen tünetektől.

Az ausztrál vizsgálat 213 szénanáthás résztvevőnél állapította meg, hogy időnként horkol. Családjuk elmondása alapján a gyermekek 60 százaléka horkolt legalább hetente egyszer, 26 százalékuk pedig heti három alkalomnál is többször.

A horkolás más, súlyosabb betegségek, légzési problémák – például alvási apnoe - jelzője is lehet, jelentkezése tehát ilyen értelemben hasznos. A felnőttkorban jelentkező horkolást többnyire anatómiai problémák, vagy elhízás okozzák.

A gyermekek körében azonban, ahogyan azt már korábbi vizsgálatok is igazolták, a horkolás allergiás megbetegedés, a légutak gyulladásos állapotának következtében jelentkezhet. A vizsgálat eredményei remélhetőleg hozzásegítik a kezelőorvosokat a gyermekkorban jelentkező horkolás okainak pontos felderítéséhez.

Forrás: www.csaladinet.hu

Szólj hozzá!

Asztmás roham

2007.10.08. 09:27 KL

Az asztma a légutak elhúzódó gyulladása, amely jelen lehet tünetek nélkül is, vagyis anélkül, hogy egyáltalán érzékelnénk. A megfelelő kezelés hiányában ez a gyulladás folyamatosan fennáll, így a légutak mindig gyulladtak, vörösek, duzzadtak és túlérzékenyek.

Az asztmások állapota folyamatosan hullámzik, jobb és rosszabb időszakok váltakoznak. A többnyire hirtelen kialakuló rosszabbodást asztmás rohamnak nevezik. Ezek a rohamok lehetnek enyhék vagy súlyosak. A leggyakoribb kiváltó tényezők közé tartoznak az allergiát okozó anyagok, a vírusfertőzések, a fizikai terhelés, a hideg levegő és a stressz.
Az asztmás roham magától is elmúlhat, kezelés hatására azonban szinte mindig oldódik. Néhány esetben viszont súlyosbodhat, és akár halállal is végződhet.

Asztmás roham
A roham során a hörgők beszűkülnek. A köhögés és zihálás egyre súlyosabb lesz, és a tüdőbe olyan kevés levegő jut be, hogy az asztmás úgy érzi, mintha egy szívószálon keresztül lélegezne, miközben befogják az orrát. A roham gyakran jelentkezik éjszaka, amelyre az asztmás betegek többsége felébred álmából. Asztmás roham létrejöhet hirtelen és erőteljesen is.
A légutak beszűkülésének oka egyrészt a fokozott asztmás gyulladás, amely a légutak falának a duzzanatával jár együtt, másrészt a légutak falában lévő simaizmok összehúzódása. Végül, de nem utolsósorban a légutakat elgátoló túlzott váladéktermelés is szerepet játszik a roham kialakulásában.


A tünetek tarthatnak rövidebb ideig (percekig vagy órákig) és jól reagálhatnak a hörgőtágító kezelésre, de elhúzódhatnak akár napokig is. A hosszan tartó állapotrosszabbodás során a hörgőtágítók hatása gyengébb és rövidebb ideig tart. Ha a tünetek súlyosak, vagy túl hosszú ideig tartanak, orvosi segítséget kell kérni, mert lehetséges, hogy a kezelés módosítására van szükség.

Forrás: origo.hu

1 komment

Házipor az ekcéma ellenszere?

2007.10.06. 16:31 KL

Nem kell többé mentségeket keresnünk, ha az otthonunkba érkező látogatókat egy-két porcica fogadja. A házipor ugyanis segítségünkre lehet az ekcéma megelőzésében.

Egyesült Államok beli kutatók 484, 5 éves, vagy fiatalabb korú gyermek otthonában vizsgálták meg az endotoxinok jelenlétét. Az endotoxinok bizonyos baktériumok sejtfalából származnak és sok betegség kialakulásában játszanak szerepet.

Az ekcéma a bőr gyulladással járó, nem fertőző betegsége,
mely rendszerint gyermekkorban jelentkezik. Jellemzői a viszkető érzés, majd foltokban kialakuló száraz, vöröses kiütések, melyek főként a karokon, lábakon és az arcon fordulnak elő.

A betegség pontos okai nem ismertek. Kialakulásában örökletes tényezők épp úgy szerepet játszanak, mint bizonyos allergének. A tünetek sok esetben stressz, környezeti tényezők, vagy fertőzések hatására jelentkeznek. Az ekcéma főként a gyermek egy éves koráig alakul ki, s az esetek többségében a tünetek 5-6 éves korra enyhülnek, a betegek mintegy felénél pedig 12-13 éves korra meg is szünnek.

A vizsgálatok szerint minél magasabb volt a gyermek otthonában mért endotoxin mértéke, annál kisebb volt a 3 éves korig jelentkező ekcéma, vagy nehéz légzés, zihálás valószínűsége. A magas endotoxin szint a lakásokban található szűnyegek, penészgomba, nedvesedés miatt alakulhatott ki.

Forrás: csaladinet.hu

Szólj hozzá!

Kecsketej az allergia ellen

2007.10.06. 15:42 KL

Az önmagában is kiváló étrendi hatású kecsketejből számos hasznos készítmény állítható elő, s az újabb kutatások szerint a parlagfüves területen legeltetett állat tejében az allergiát kiváltó pollenek hatása elleni védőanyag is elraktározódik.

Táplálkozásunkban ősidők óta fontos szerep jut a tejnek, s nemcsak csecsemőkorban az anyatejnek. Alapvetően tehéntejet fogyasztunk, hiszen ehhez juthatunk hozzá a legkönnyebben és ez található a boltok polcain is, de ma már a kecsketej sem kuriózum az élelmiszerboltok kínálatában.

A kecske teje abban különbözik más gazdasági haszonállatok tejétől, hogy a táplálkozásban betöltött szerepén túl különböző betegségek gyógyítására is alkalmas,ugyanígy az anyatej pótlására is, valamint kiváló szépségápoló szereknek szolgáltat alapanyagot. A kecsketej savója értékes és hatásos kozmetikai cikkek egyik alkotója, de nemcsak gyógykezelésre és szépségápolásra használják, mert ízesítéssel teljes értékű üdítőital is készíthető belőle. A tehéntejre allergiás csecsemők részére kecsketejből készítenek tápszereket.

Mi lehet az oka, hogy a tehéntejből készült vaj sárga, a kecskéé pedig fehér? A magyarázat: a tehéntej zsírja sok karotint tartalmaz, míg a kecske a karotint A-vitaminná átalakítva juttatja a tejzsírba, így a kecsketej A-vitamin tartalma akár négyzerese is lehet a tehéntejének. Ez a tulajdonsága különösen a pajzsmirigy zavart működése esetén használható gyógyításra, amikor a beteg szervezete nem tudja a karotint A-vitaminná alakítani.

Mivel a kecsketejben több szérumfehérje van, mint a tehéntejben, ezért nagyobb mennyiségben tartalmaz ellenanyagokat, növekedési faktorokat és antivirális (vírusölő) anyagokat is. Gazdag orotsavban, aminek a rákos megbetegedések elleni védekezésben van jelentősége. Ez az egyik oka, hogy újabban a kecsketejet előszeretettel javasolják a daganatos betegeknek.

A kecsketej tehát nagyon értékes tápanyag, és az újabb kutatások szerint a parlagfű okozta allergiát is jól lehet kezelni vele. Ugyanis ha a kecskét parlagfüves legelőn tartják, akkor a lelegelt parlagfű allergén anyagai hatására ellenanyag képződik a kecske vérében, s ez a tejében is megjelenik. Amikor tehát kecsketejet fogyasztunk, egyúttal a parlagfű pollenének egészségkárosító hatása ellen is védekezünk.

Forrás: MTI, STOP

Szólj hozzá!

Lisztérzékenység gluténallergia

2007.10.05. 09:50 KL

Fajcsák Zsuzsanna több éves amerikai glikémiás indexszel (GI) és emésztési rendellenességekkel kapcsolatos kutatásai után kifejlesztette a GI étrend hatékonyságát tovább növelő, az emésztési rendellenességekre is megoldást nyújtó GI alapú, GlückyTM étrendet. Fajcsák Zsuzsanna: A fogyás hét lakat alatt őrzött titkai című könyvében Önnek is bemutatja a világszerte ismert GI étrend továbbfejlesztett, glüténmentes változatát, a GlückyTM étrendi programot.


Több lépésen keresztül vezeti le az elhízás okait, és kezelését. Ilyen a glikémiás indexen alapuló vércukorszint szabályozás(GI), folyadékpótlás szerepe (lúgos víz szerepe), fizikai aktivitás (mozgás , megfelelő pihenés), düh és stressz kezelése, és a lappangó glutén érzékenység mint ételallergia. Felsoroltak közül én a glutén allergiára szeretnék kitérni.

Könyv az optimális egészség és testsúly kialakításában nyújt segítséget. Ilyen tényező az étel-érzékenység. Az afrikai és kínai emberre jellemző, hogy hiányzik a tejcukrot emésztő enzim, így ők laktóz intoleránsak. Az észak és kelet-európai emberekben a gabonaféléket bontó enzim genetikailag hiányosan működik, és lassan 20-40 év alatt- roncsolja el a bélbolyhokat, amely számos betegség okozójává válik. Az észak és kelet- európai embereknél a gabonákban található fehérje, (glutén/glanidin) okoz komoly probémát. A glutén/glanidin lappangva elsorvasztja a bélbolyhokat tönkreteszi a belek immunitását.
A világon több 10 millió lisztérzékeny van. A lappangó, rejtett lisztérzékenység megállapítására laboratóriumi vizsgálatokon kívül (vér glutén/gliadin antitest vizsgálata) illetve a tünetek igazolják. Legtöbbször hasmenést, puffadást, hasi fájdalamat okoz, másoknál duzzadt szemeket, depressziót, izgatottságot, túlmozgást válthat ki. A tények azt igazolják, hogy legtöbb emberben lappangó marad az érzékenység. Ilyenkor a bélrendszer csak foltokban károsodik, és a fennmaradó egészséges bélfalrészeken elegendő táplálék tud a szervezetbe jutni ahhoz, hogy a tünetek ne tudjanak a felszínre jutni. Felnőttekben a leggyakoribb lappangó lisztérzékenységből fakadó tünetek a puffadás, emésztési panaszok (hüvelyesek, káposztafélék bélgázt okoznak).


Mi okoz allergiát a gabonákban?
A lisztérzékeny emberekben az emésztőrendszer betegsége, a vékonybélfal nem képes a szervezet számára fontos tápanyagokat felszívni. A lisztérzékeny emberek nem képesek a gabonákban található glutén/gliadin elnevezésű fehérjéket lebontani. A gabonákan található fehérje (albuminok, globulinok, glutén) főként a glutén, melyet gliadin és glutenin 50-50%-ban tesz ki.
A lappangó lisztérzékenyek többsége csak a gliadinra érzékeny.


Gliadinmentes élelmiszerek:
 • rizs,
 • kukorica
 • hajdina ,ezeket bátran fogyaszthatják.

Glutént tartalmazó élelmiszerek:
 • Búza minden formában, teljes kiőrlésű, pelyhek, dara
 • Árpa, árpa gyöngye
 • Gabona alkohol, sör, whisky, vodka
 • Zab, zabpehely, müzlik

Mi történik a bélfalon? A gabonatermékek (kenyér, tészták, sütemények) hosszú éveken keresztüli fogyasztása, a bélbolyhok ellaposodásához vezet. Melynek következményei, emésztetlen tápanyagok bélfalra rakódása, elégtelen tápanyagfelszívódás, vitaminhiány, gátolt Ca felszívódás (csontritkulás), immunrendszer legyengülése, gombásodás, Candida, vaginális folyás, cysták belsőleg, idegesség, nyugtalanság, kimerültség, fáradtság.
A tünetek időről időre változhatnak és visszatérhetnek, de a probléma gyökerében ugyanaz az ok megmarad.

Milyen kezelést alkalmazhatunk?
Elsődleges teendő a belek gyulladásának a csökkentése, amit gluténmentes és glikémiásan kiegyensúlyozott étrenddel érhetünk el.
A liszt és gabonamentes étkezéssel 2 héten belül javulás érhető el. A gabonamentes étkezés első 9-12 hónapjában ajánlott a tehéntej termékeket is elhagyni, mert a bennük lévő kazein fehérje és a tejcukor tovább irritálhatja a bélfalat.

A diéta 6 hetes, eliminációs étrenddel kezdődik. Itt a 6 hétre az összes gabonát kihagyjuk az étrendből (kukoricát, riszt, szóját is). 6 hét végeztével 4 napos rotációkban fogyaszthatunk ismét kukoricát, riszt. A gluténmentes étrenddel mindegy hagyományos étel elkészíthető (rizsliszt, kukoricaliszt, burgonyakeményítő, sárgaborsóliszt).

Eliminációs diéta gluténallergia kezelésében
Egyáltalán ne fogyassz:
 • Búza minden formában, finom teljes kiőrlésű, pelyhek, dara
 • Árpa, árpa gyöngye
 • Rozs, gabona alkohol (sör, whisky, vodka)
 • Zab és zadpehely, zabkorpa
Ne fogyassz 9-12 hónapig:
 • Tehén tejtermékek, tej, sajt, joghurt, vaj, túró, kefír, tejföl
 • Ecet, mustár, ecetes savanyúság
Ne fogyassz 6 hétig
 • Szója, minden formában: szójatej, tofu, tempeh
 • Rizs minden formában: fehér, barna
 • Kukorica minden formában: kukoricaliszt, dara
Első 6 hét után fogyasztható
 • Szójatej, szójaszósz, 4 napos rotációban minden 4. napon kerüljön az étrendedbe
 • Rizs, kukorica szintén 4 napos rotációban
Ajánlott ételek ezek után
 • Minden gyümölcs és zöldség glikémiásan kiegyenlített formában.
 • Juh és kecsketej, joghurt vagy sajt 4 napos szünetekkel
 • Tojás
 • Tejsavó fehérje
 • Hal, szárnyasok, sovány húsok,
 • Olajos magvak, hajdina, köles, rizs, vadrizs, kukorica, burgonya
 • Hüvelyesek

A gluténmentes étrend hatása 5-14 nap alatt érezhető, és a közérzet határozott javulásával jár.
Ennyi kis ízelítő a könyvből. Ez az étrend és életmód nagyon összetett, így ezek alapján nem ajánlanám, hogy valaki is belekezdjen. Akit igazán érdekel annak az egész könyv átolvasását, áttanulmányozását szeretném javasolni.
Remélem, hogy hasznos információkkal, érdekességekkel tudtam szolgálni.


Forrás: www.egeszsegtipp.hu

Szólj hozzá!

Tejjel az asztma ellen

2007.10.02. 17:26 KL

A pasztörizálatlan házi tej, vagy más, természetes módon előállított tejtermék védelmet biztosít az allergiás és asztmás megbetegedésekkel szemben. A készítmények pozitív hatása leginkább abban az esetben érvényesült, ha a gyermek már az első életévétől kezdődően rendszeresen fogyasztott belőlük. Azonban a teljes mértékben feldolgozatlan, vagy forralás nélküli tej fogyasztása egyéb okokból továbbra sem javasolt. A nyers tej tartalmazhat olyan mikrobákat, melyek különböző betegségeket okozhatnak. Ilyenek például a szalmonella, vagy az E.coli.

A Clinical and Experimental Allergy folyóiratban közölt vizsgálatot 14,893 gyermek segédletével végezték el. Az 5 és 13 év közötti résztvevőket Európa városaiból választották. Táplálkozási szokásaikat a szülők által kitöltött kérdőívekből ismerték meg.

A házi tej fogyasztása egyértelműen csökkentette az allergia, asztma kialakulásának kockázatát, lakóhelyre való tekintet nélkül. Az eredmények igazolásához további vizsgálatokat végeznek. Kutatási szempont az is, hogy miként lehetne a terméket fogyaszthatóság szempontjából még biztonságosabbá tenni.

forrás: orvostkeresek.hu

Szólj hozzá!

Ételallergia

2007.10.01. 16:16 KL

Az ételallergiában szenvedők immunrendszere a táplálék egyes fehérjéit idegennek tekinti, és azokra ellenanyag-termeléssel válaszol. Olasz és brit kutatók azonosítottak egy molekulát, amelyről feltételezhető, hogy védelmet nyújt az ételallergiával szemben.

Részletek:
Ételallergia: egy hiányzó jelmolekula
Az egészséges szépség oldala - 2007. október 01.

1 komment

Az allergiás panaszok csökkentésére

2007.10.01. 09:29 KL

A sok különleges tulajdonsággal bíró nanorészecskék, a focilabda alakú buckminsterfullerének - becenevükön "buckygolyók" - egy nap talán enyhülést hozhatnak az allergiás panaszokban szenvedőknek. A megfelelően kiképzett buckygolyók ugyanis megfékezhetik az emberi immunsejteket az allergiás válaszreakció felé vezető úton.

Részletek: IttForrás: egeszseg.origo.hu

Szólj hozzá!

Allergofilter

2007.09.30. 14:51 KL

Néhány hónapja egy új magyar találmány jelent meg a patikák és drogériák polcain: az Allergofilter elnevezésű, orrba helyezhető speciális szivacs, amely kiszűri a belélegzett levegőben található káros anyagokat, és ezzel enyhíti az allergiát okozó részecskék kellemetlen hatását. Összeállításunkban részletesen bemutatjuk az eszközt, és elolvashatja róla az allergiaszakértő professzor értékelését is.

Részletek: ITT

Mit szoltok hozzá? Használta már valaki?

Szólj hozzá! · 2 trackback

Tejallergia

2007.09.27. 08:56 KL

Én kis korom óta nagy tejivó vagyok. Kb. napi 1 litert megiszok a mai napig is.
El sem tudom képzelni, hogy mi lenne velem ha allergiás lennék a tejre (-:

A szaklapok azt írják, hogy a csecsemőknek, főleg az első hat hónapban még nem megfelelő az ellenálló képessége, ezáltal nem biztos, hogy képesek megbirkózni az idegen fehérjékkel. Ez okozza a tejallergiát.

 • Vajon a csecsemők tényleg allergiások lehetnek a tejre, ha túl korán kapnak belőle?

Azok, akik allergiásak erre a csodálatos tápanyagra, sajnos meg kell tanulniuk szigorúan kerülni minden tejterméket, illetve más élelmiszerekből elnyerni a fenti értékes anyagokat.

Receptek laktóz érzékenyeknek (tejallergiásoknak)

 • Mire kell figyelnünk, mit adhatunk enni és inni gyermekünknek ha allergiás a tejre?

Szólj hozzá!

Parlagfű allergia

2007.09.26. 08:27 KL

Még sajnos tart a parlagfű szezon.
Az orrunk folyik a szemünk viszket. Persze nem tudom, hogy más hogyan éli meg ezt a betegséget.

Szerintem ez a nyár kicsit lazább volt, mint az előző, legalábbis én így tapasztaltam.
Pedig ebben az évben teljesen elhagytam a gyógyszereket. Helyette minden nap iszok egy kis házi tehéntejet. Nem tudom még hogy közre játszik-e, de szerintem mintha kicsit jobb lett volna.

 • Nálatok milyen tünetek jelentkeznek?
 • Mivel probáljátok enyhíteni vagy akár megszüntetni a tüneteket?

4 komment

Üdvözlet Allergiások!

2007.09.24. 09:06 KL

Sajnos a mai világban egyre több az allergiás. Ki erre ki arra.
Én személy szerint minden féle fűre, fára allergiás vagyok. Az allergiának azonban nagyon sok fajtája van (szénanátha, asztma, ekcéma, ételallergia, tejallergia, gyógyszerallergia...).

Blogom célja, hogy közzé tegyük az allergiával kapcsolatos ismereteinket, tapasztalatainkat.

Várok mindenkit aki e témához hozzá tud adni valamit és ezzel segíti, vagy akár megszünteti a tüneteket.

Reméljük sok olyan módszert, javaslatot, segítséget kapunk ami a teljes gyógyuláshoz vezet!

4 komment

Címkék: vélemény egészség asztma ekcéma ételallergia tejallergia