HTML

Hogy miről szól ez a blog?

Ezt ti döntitek el. A lényeg, hogy egymás segítségével eljussunk a teljes gyógyuláshoz.

Szavazás

Reklám

Utolsó kommentek

  • Panti7: Sziasztok! Én is porallergiával küszködök , most fedeztem fel egy módszert a pormentesítésre,ami ... (2011.10.26. 16:36) Üdvözlet Allergiások!
  • Jánoska12: Sziasztok! Régebben nekem is durva ekcémám volt. Ahogy KL írta én is kinőttem , bár néha napján m... (2011.01.03. 08:25) Védekezés az ekcéma ellen
  • peter_hajos: És még is mi az a módszer? :) (2010.08.22. 10:38) Üdvözlet Allergiások!
  • gyogyult: éveken át egyre erősebb gyógyszert szedtem, és az immunrendszerem egyre lejjebb romlott. Találtam ... (2010.08.09. 18:46) Üdvözlet Allergiások!
  • gyogyult: én 1996-tól voltam allergiás nagyon sok féle pollenre. Üzenem minden allergiásnak, hogy meg lehet ... (2010.08.09. 18:44) Üdvözlet Allergiások!
  • Utolsó 20

Kecsketej az allergia ellen

2007.10.06. 15:42 KL

Az önmagában is kiváló étrendi hatású kecsketejből számos hasznos készítmény állítható elő, s az újabb kutatások szerint a parlagfüves területen legeltetett állat tejében az allergiát kiváltó pollenek hatása elleni védőanyag is elraktározódik.

Táplálkozásunkban ősidők óta fontos szerep jut a tejnek, s nemcsak csecsemőkorban az anyatejnek. Alapvetően tehéntejet fogyasztunk, hiszen ehhez juthatunk hozzá a legkönnyebben és ez található a boltok polcain is, de ma már a kecsketej sem kuriózum az élelmiszerboltok kínálatában.

A kecske teje abban különbözik más gazdasági haszonállatok tejétől, hogy a táplálkozásban betöltött szerepén túl különböző betegségek gyógyítására is alkalmas,ugyanígy az anyatej pótlására is, valamint kiváló szépségápoló szereknek szolgáltat alapanyagot. A kecsketej savója értékes és hatásos kozmetikai cikkek egyik alkotója, de nemcsak gyógykezelésre és szépségápolásra használják, mert ízesítéssel teljes értékű üdítőital is készíthető belőle. A tehéntejre allergiás csecsemők részére kecsketejből készítenek tápszereket.

Mi lehet az oka, hogy a tehéntejből készült vaj sárga, a kecskéé pedig fehér? A magyarázat: a tehéntej zsírja sok karotint tartalmaz, míg a kecske a karotint A-vitaminná átalakítva juttatja a tejzsírba, így a kecsketej A-vitamin tartalma akár négyzerese is lehet a tehéntejének. Ez a tulajdonsága különösen a pajzsmirigy zavart működése esetén használható gyógyításra, amikor a beteg szervezete nem tudja a karotint A-vitaminná alakítani.

Mivel a kecsketejben több szérumfehérje van, mint a tehéntejben, ezért nagyobb mennyiségben tartalmaz ellenanyagokat, növekedési faktorokat és antivirális (vírusölő) anyagokat is. Gazdag orotsavban, aminek a rákos megbetegedések elleni védekezésben van jelentősége. Ez az egyik oka, hogy újabban a kecsketejet előszeretettel javasolják a daganatos betegeknek.

A kecsketej tehát nagyon értékes tápanyag, és az újabb kutatások szerint a parlagfű okozta allergiát is jól lehet kezelni vele. Ugyanis ha a kecskét parlagfüves legelőn tartják, akkor a lelegelt parlagfű allergén anyagai hatására ellenanyag képződik a kecske vérében, s ez a tejében is megjelenik. Amikor tehát kecsketejet fogyasztunk, egyúttal a parlagfű pollenének egészségkárosító hatása ellen is védekezünk.

Forrás: MTI, STOP

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr66188202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása