A pasztörizálatlan házi tej, vagy más, természetes módon előállított tejtermék védelmet biztosít az allergiás és asztmás megbetegedésekkel szemben. A készítmények pozitív hatása leginkább abban az esetben érvényesült, ha a gyermek már az első életévétől kezdődően rendszeresen fogyasztott belőlük. Azonban a teljes mértékben feldolgozatlan, vagy forralás nélküli tej fogyasztása egyéb okokból továbbra sem javasolt. A nyers tej tartalmazhat olyan mikrobákat, melyek különböző betegségeket okozhatnak. Ilyenek például a szalmonella, vagy az E.coli.
A Clinical and Experimental Allergy folyóiratban közölt vizsgálatot 14,893 gyermek segédletével végezték el. Az 5 és 13 év közötti résztvevőket Európa városaiból választották. Táplálkozási szokásaikat a szülők által kitöltött kérdőívekből ismerték meg.
A házi tej fogyasztása egyértelműen csökkentette az allergia, asztma kialakulásának kockázatát, lakóhelyre való tekintet nélkül. Az eredmények igazolásához további vizsgálatokat végeznek. Kutatási szempont az is, hogy miként lehetne a terméket fogyaszthatóság szempontjából még biztonságosabbá tenni.
forrás: orvostkeresek.hu
Tejjel az asztma ellen
2007.10.02. 17:26 KL
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://allergia.blog.hu/api/trackback/id/tr95183766
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Utolsó kommentek